Предизвикателство е да избереш профил “История и цивилизация”Обратно Публикувано от Системен администратор на 16.5.2022 г. в категория Любопитно

    Предизвикателство е да избереш профил “История и цивилизация”. Изисква се много любознателност и ентусиазъм. С нашия преподавател Паулина Нинова реализирахме идея за open air lesson - да излезем на открито, сред исторически забележителности, и така на база на видяното, на дискусиите, опита и емоциитени да запомним трайно и да съпреживеем важни моменти от българската история.

  На 14.05 имахме урок на открито, включващ профила по история и клуба“Млад екскурзовод”. Приключението ни започна в 8:30 сутринта, когато потеглихме към първата ни дестинация - Земенския манастир. По пътя част от членуващите на клуба “Млад екскурзовод” ни разказаха за манастира. Научихме, че той е построен през 11в. и стенописите му датират от 11 и 14 век. Чухме беседа на английски за историята му, представена от член на клуба им. Направихме си няколко снимки за спомен, част от които споделяме с Вас, разгледахме останалата част от манастира и потеглихме към следващата ни дестинация. Атмосферата по време на пътя беше приятна - изпълнена с музика и добро настроение. Преди да излезем от гр. Земен, минахме през мандра “Земенея”, там имаше дегустация на български биопродукти. Като стигнахме град Перник, посетихме Музея на минното дело. От беседата разбрахме интересни факти за работата на миньорите от 1891 до 1966г.,когато музеят все още е действал като мина. Вълнуващо беше да попаднеш на 50м.под земята и да проследиш при какви условия са работили миньорите. След това имахме около 2ч. свободно време за занимания по избор - разходки, обяд, опознаване на града. В 15:30ч. се събрахме в автобуса, за да потеглим отново към София, където нашето приключение завърши пред училищните врати.

 

                                                                                             Написано от: Гергана Хинкова

                                                                                                             Елисавета Димитрова