За нас За нас

Отличителните символи на училището изразяват приемствеността, традиционализма и духовния аристократизъм на обвързаността в знанието и напредъка.

Емблема

Концепцията за дизайн на емблемата на 22. СЕУ „Георги С. Раковски“ е базирана на класически символи на образованието, както и на историческото наследство на училището. Ликът на Георги Стойков Раковски (патрон на училището) е заобиколен от лавров венец – символ на просветата още от времето на Древна Гърция, който се е давал на ученик, придобил степен на образование. Непосредствено до венеца се намира навит лист хартия, чиято интерпретация следва две основни линии. От една страна той е символ на диплома за средно образование, изобразена в старинен стил. От друга, листът хартия е изображение на смяната в идеалите на държавата и училището, настъпили в началото на социалистическия режим. През 1945 г. българската власт цели да се откъсне от царското минало на Втора софийска мъжка гимназия и по тази причина слага Георги С. Раковски за неин патрон. Навитият лист хартия представя учредителния акт на Втора софийска мъжка гимназия от 1903 г. и символизира края на една епоха в историята на гимназията, която въпреки това има огромно влияние върху настоящето ѝ и не може да остане затворена страница.

Знаме

Като приемник на Втора софийска мъжка гимназия 22. СЕУ приема за основен фон на знамето зеления цвят, символизиращ младостта, надеждата и плодотворността. На фронталната страна е извезан лика на патрона с институционалния надпис „22 средно общообразователно училище „Г. С. Раковски“ над него. Между две лаврови клонки – символ на нетленността, непреходните ценности, победата над трудностите и несгодите и утвърждаването на новите начала, е годината на откриването – 1903 г. Приемствеността е заложена в символиката на числото две – знак на различието, реда и равновесието. Втора софийска мъжка гимназия се изписва с римските, а 22 средно общообразователно училище – с арабските цифри на числото две. На обратната страна на знамето над сключени в дъга две лаврови е извезана разтворена книга символизираща знанието и идеята за божествената тайна на космическата хармония, с горящия в червен пламък факел на деятелността, просветлението и прогреса върху нея. Като девиз са извезани знаменателните думи на Георги С. Раковски: „Свободата зависи от нас самите“.

Химн – „Раковски марш“

Текст: Орлин Орлинов и Пламен Цонев. Музика: Александър Райчев.

Като Кубратов сноп задружни,
единни като житен клас,
да бъдем будни, да сме нужни
до сетния си дъх и час!

Да сме мечтатели безумни,
подобно теб, Учител наш!
Да гоним не похвали шумни
– Раковски, ти ни дай кураж!

И научи ни, вдъхнови ни
със поглед в бъдното далеч,
да браним българското име,
тъй както теб - с перо и меч!

Януари, 1963 г. София.

Марш на Втора софийска мъжка гимназия

Tекст: Панчо Павлов. Mузика: Константин Зидаров.

С победните лъчи на истината свята
разпалващ негасим в душите плам
и честно служиш ти на родната просвета
о, мили наш, на знанието, храм!

На подвига ти химна мощен прозвучава
през дълги низ на миналите дни
и този подвиг днес челото ти венчава,
зове, увлича в светли висини!

О, нека господ теб, светилник във тъмата.
Благослови за сияйна бъднина,
та в теб да крепнат умовете и сърцата
за славата на родната земя.

Патрон

Георги Стойков Раковски – виден възрожденски деец и будител, идеолог на националноосвободителното движение, всестранно развита ренесансова личност с титанично присъствие в националния живот, балканският Гарибалди, посветил живота си на мисията за обединението на балканските народи и приобщаването им към свободна Европа.

Той е приет за патрон на училището с решение на Педагогическия съвет през учебната 1944/1945 година.

Униформи

С решение на Педагогическия съвет (протокол №4 oт 29.10.2009 г.) и на Ученическия парламент при 22. СЕУ (Решение №1 от 15.05.2009 г.) се пристъпи към поетапно въвеждане на стандартното ученическо облекло (униформа). С оглед по-плавното въвеждане, ежедневното ученическо облекло нямаше задължителен характер.

Убедихме се в полезността на униформата дори при осъществяване на отговорния пропускателен режим в училище.

Със съдействието на ученици, родители и учители се разработиха модели, удобни и практични, функционални.

Началото е поставено. Единодушни сме в желанието си униформата да се доразвива. Заедно ще създаваме и предлагаме допълнения, които правят стандартното облекло интересно и приятно за носене.

Фирма производител: ТПК „Д. Благоев“.
Фирмен магазин: гр. София, ул. „Краище“, бл. 3. тел: 0879 602469  Почивни дни на магазина: неделя и понеделник.
Цена на комплекта: 78 лв.

Плакет

Плакетът се връчва при юбилейни и паметни чествания за значителен принос и заслуги на ученици, учители, настоятели, общественици. Проектът и изливането на първата серия е дарение на скулптора и духовник Александър Тимчев като бивш възпитаник и родител по повод честването на 80-годишнината от откриването на Втора софийска мъжка гимназия. Върху часовников циферблат лаврова клонка означава числото дванайсет, символизираща завършения и увенчан с успех кръг на училищния живот. Върху лицевата страна на плакета е барелефното изображение на училищния патрон Георги С. Раковски, дарено от скулптора Георги Чапкънов.